Hasznos tudnivalók a pitvarfibrillációról III.

Hasznos tudnivalók a pitvarfibrillációról III.

 • Milyen lehetőségek közül választhat a szívgyógyász orvosom a pitvarfibrillációm megfelelő kezelésének kiválasztása során?

A betegek egy kis részénél a pitvarfibrilláció kezelés nélkül is megszűnik. A betegek többsége ugyanakkor kezelésre szorul. Az Önnek megfelelő kezelést a szívgyógyász az alábbiak alapján dönti el:

 • mennyi panaszt okoz Önnek a ritmuszavara;
 • Ön milyennek értékeli az életminőségét;
 • mennyire tudják a normális tartományban tartani az Ön pulzusszámát;
 • a pitvarfibrilláció rontja-e, és ha igen, akkor milyen mértékben rontja a szív teljesítményét Önnél.

A kezelési lehetőségek az alábbiak:

 • „Ritmuskontroll”: a ritmuszavar megszüntetése és a kiújulás megelőzése ritmuszavar-ellenes gyógyszerrel. Ennél a kezelési típusnál a szívgyógyász a ritmuszavar megszüntetésére törekszik Önnél. A jelenleg forgalomban lévő gyógyszerek közül egyik sem szünteti meg 100%-os eséllyel a pitvarfibrillációt, azaz a ritmuszavar a gyógyszeres kezelés ellenére is visszatérhet Önnél. Emellett a ritmuszavar-ellenes gyógyszerek közül többnek is komoly mellékhatásai vannak, egyesek nem adhatók súlyos szívbetegségben szenvedő betegeknek, és ezek a gyógyszerek ritka esetben akár maguk is életveszélyes ritmuszavart válthatnak ki, akár Önnél is, ezért csak szívgyógyász fokozott felügyelete mellett adhatók.
 • „Frekvenciakontroll”: ilyenkor a kezelőorvos nem törekszik Önnél a pitvarfibrilláció megszüntetésére, hanem arra összpontosít, hogy az Ön szívverésszáma se túl alacsony, se túl magas ne legyen (túl alacsony pulzusszám esetén néha a szív nem képes elegendő vérrel ellátni a szervezetet, a túl magas pulzusszám pedig hosszú távon „kimerítheti” a szívet, elégtelen szívműködést okozhat).
 • „Kardioverzió”: a pitvarfibrilláció megszüntetése Önnél egy orvos által irányított, szabályozott elektromos ütéssel. A beavatkozást rövid kivizsgálás előzi meg: vérvizsgálatokat, szív ultrahangot végeznek Önnél, bizonyos esetekben nyeletéses szív ultrahang vizsgálatra kerül sor, hogy megnézzék, van-e vérrög az Ön szívüregeiben. Ha vérrögöt találnak, akkor 3-4 hetes vérhígító kezelést rendelnek el Önnél, addig a beavatkozást elhalasztják. A kardioverziót rövid (5-10 perces) altatásban végzik, az altatás során a defibrillátor készülékkel leadott elektromos ütéssel megszüntetik a ritmuszavart, és a pitvarfibrilláció helyett remélhetőleg a normális szívritmus tér vissza Önnél. Sok esetben ritmuszavar-elleni gyógyszert tartalmazó előkezeléssel „érzékenyebbé” teszik a szívet, hogy hatásosabb legyen az áramütés, illetve a szabályos szívműködés helyreállítása után tartósan ritmuszavar-elleni gyógyszert adnak a pitvarfibrilláció kiújulásának megelőzése céljából.

A kardioverzióra sor kerülhet egy előjegyzett időpontban, de akár sürgős beavatkozásként is elvégezhetik Önnél. Főleg azoknál a betegeknél szükséges a normális szívműködés mihamarabbi vagy akár azonnali visszaállítása, akiknek tartósan nagyon szapora a szívműködése pitvarfibrilláció alatt (általában a szívverés-számuk >180/perc), vagy akiknél nem ennyire magas a szívverésszám, de egyidejűleg súlyos szívbetegségben szenvednek, és a szapora szívműködés és a szívbetegség együtt nagyon megterheli a szívet.

 • „Abláció”: a pitvarfibrilláció megszüntetése egy speciális szívkatéteres beavatkozás során. Ennek során megszúrnak egy nagyméretű vénát Önnél általában a combján, speciális eszközöket vezetnek fel az ér belsejében fájdalommentesen, majd az eszközök segítségével a szíve megfelelő részén magasabb (kb. 45-50 C°-os) vagy alacsony („fagyasztás”) hőmérséklet alkalmazásával roncsolják azokat a sejteket és szöveteket, amelyeket a pitvarfibrilláció kialakulásáért felelősnek tartanak.
 • „Szívritmus-szabályzó készülék”: bizonyos betegeknél a szívműködést folyamatosan figyelő és szükség esetén a szívműködést szabályozó készüléket ültetnek be a kulcscsont bőre alá, és vékony drótokat (úgynevezett elektródákat) vezetnek a szívbe, amelyek segítségével a szívritmus-szabályzó készülék a szívműködést ellenőrzi és szükség esetén módosítja. Az ilyen betegek egy részénél egy speciális szívkatéteres eljárás segítségével megszüntetik az elektromos összeköttetést a szív pitvarai és kamrái között, hogy a pitvarok szabálytalan működése ne tudjon levezetődni és átterjedni a kamrákra.
 • „Katéteres fülcsezárás” – a szívgyógyászok döntése alapján egyes betegeknél – például akik semmilyen vérhígító kezelésre nem alkalmasak vagy akiknél szélütés alakult ki a megfelelő véralvadásgátló kezelés ellenére – egy speciális szívkatéteres beavatkozás során – egy kis eszköz beültetésével – tartósan megakadályozzák, hogy vér juthasson a szív azon területébe (bal fülcsének hívják), ahol a legnagyobb eséllyel alvadhat meg a vér és alakulhat ki olyan vérrög, amely a szívből leszakadva és az agyba jutva szélütést okozhat.
 • „Vérhígító kezelés”: lásd 9. fejezet.

Annak meghatározásához, hogy melyik a legmegfelelőbb kezelés Önnek, általában szívgyógyász szakorvos segítsége szükséges. Beszéljen a szívgyógyászával, aki válaszolni fog a kérdéseire, és a segítségével kiválasztják az Önnek legmegfelelőbb kezelést.

Fontos megjegyezni, hogy a jelenleg rendelkezésre álló kezelési lehetőségek közül egyik sem szünteti meg 100%-os eséllyel a pitvarfibrillációt a betegek nagy részénél. Emellett a kezelések egy részének nem is célja a ritmuszavar megszüntetése, és az ilyen kezelések mellett a pitvarfibrilláció tartósan fennáll. Ezért a jelenlegi kezelések mellett arra hajlamos betegeknél tartósan fennáll a vérrögképződés kockázata a szívben, a vérrögképződés pedig a fokozza a szélütés kockázatát.


A tájékoztatóban szereplő adatok forrása:

1.       Massimo Zoni-BerissoFabrizio LercariTiziana Carazza, and Stefano Domenicucci: Epidemiology of atrial fibrillation: European perspective; Clin Epidemiol. 2014; 6: 213–220. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4064952/)

2.       The ESC Textbook of Cardiovascular Medicine, 2009 Edition

3.       UpToDate materials, Patient Education: Atrial Fibrillation

Megjegyzés hozzáadása

Your email address will not be published.

Top