Hasznos tudnivalók a pitvarfibrillációról IV.

Hasznos tudnivalók a pitvarfibrillációról IV.

 • Tehetek-e bármit a pitvarfibrilláció megelőzése érdekében?

Igen, sok mindent tehet. A betegek egy részénél a pitvarfibrilláció soha nem szűnik meg. Másoknál a ritmuszavar hol megszűnik, hol kiújul, még orvosi kezelés mellett is. Ha Ön korábban pitvarfibrillált, de most normális és szabályos a szívritmusa, akkor kérdezze a kezelőorvosát, hogy mit tehet a pitvarfibrilláció kiújulásának megelőzéséért. A betegek egy része csökkentheti a pitvarfibrilláció kialakulásának vagy visszatérésének esélyét, ha:

 • rendszeresen méri és a normális tartományban tartja a vérnyomását;
 • rendszeresen méri és karban tartja a vércukorszintjét;
 • megpróbál fogyni (ha túlsúlyos vagy elhízott);
 • rendszeresen mozog, sportol (hetente legalább 5-ször 30-45 perc testmozgás, lehetőleg kellemes kifáradásig, a mozgás intenzitását egyénileg kell meghatározni, akár orvos segítségével);
 • megszorítja a koffeinfogyasztást (kávé, tea, kakaó, energiaital, étcsokoládé);
 • tartózkodik attól, hogy egyszerre túl sok alkoholt fogyasszon (azaz napi 1-2 italra korlátozza az alkoholfogyasztást;
 • kezelteti a pajzsmirigy túlműködését;
 • csökkenti a stressz-szintjét (relaxáció, meditáció, autogén tréning, jóga, pszichoterápia stb.)
 • rendszeresen szedi az orvosa által a pitvarfibrilláció megelőzésére javasolt gyógyszereket
 • Mennyire veszélyes ritmuszavar a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció önmagában nem életveszélyes ritmuszavar, nem kell attól tartania, hogy a rendetlenül verő szíve egyszer csak megáll. Csak igen ritkán fordul elő az, hogy a pitvarfibrilláció olyan komoly vérkeringési zavart okoz, hogy a ritmuszavart azonnal meg kell szüntetni és vissza kell állítani a normális szívritmust (kardioverzióval, amely egy rövid altatásban végzett, a szívre gyakorolt, orvos által irányított elektromos ütés, lásd 6. fejezet).

 • Milyen a betegség lezajlása?

A pitvarfibrilláló betegek egy részénél a ritmuszavar időszakosan jelentkezik: hol előjön, hol megszűnik, akár gyógyszeres kezelés nélkül, magától is. Ritka esetben a pitvarfibrilláció megszűnik – vagy magától, vagy kezelésre – és többé nem alakul ki. A betegek többségénél jellemzően ezek a pitvarfibrillációval járó időszakok egyre gyakoribbá válnak és egyre hosszabb ideig tartanak, majd az egyik ilyen epizódnál már meg sem szűnnek maguktól, csak kezelésre. Vannak olyan betegek is, akiknél már az első epizód sem szűnik meg magától, orvosi kezelés nélkül.

 • Milyen kockázatai vannak ennek a ritmuszavarnak?

A pitvarfibrilláció legrettegettebb szövődménye a szélütés (stroke, magyaros írásmóddal: sztrók). A sztrókkal egy külön betegtájékoztatóban foglalkozunk.

 • Megváltozik-e az életem a pitvarfibrilláció miatt? Mit kell tennem?

A pitvarfibrilláló betegek nagy része a betegség mellett is normális életet élhet. Járjon el a kezelőorvosával megbeszélt kontroll vizsgálatokra, hogy szakember értékelje rendszeresen az Önt érintő kockázatokat. Fontos, hogy Ön betartsa az orvosával együtt megválasztott kezelés előírásait és rendszeresen szedje a gyógyszereit. Különösen fontos, hogy szedje a vérhígító készítményét, mert csak így csökkentheti a sztrók kialakulásának kockázatát.
A tájékoztatóban szereplő adatok forrása:

1.       Massimo Zoni-BerissoFabrizio LercariTiziana Carazza, and Stefano Domenicucci: Epidemiology of atrial fibrillation: European perspective; Clin Epidemiol. 2014; 6: 213–220. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4064952/)

2.       The ESC Textbook of Cardiovascular Medicine, 2009 Edition

3.       UpToDate materials, Patient Education: Atrial Fibrillation

Megjegyzés hozzáadása

Your email address will not be published.

Top