Élet pitvarfibrilláció és véralvadásgátló kezelés mellett – gyakorlati tanácsok: gépjárművezetés, utazás, munkaképesség, öröklődés

Élet pitvarfibrilláció és véralvadásgátló kezelés mellett – gyakorlati tanácsok: gépjárművezetés, utazás, munkaképesség, öröklődés

 1. Milyen hamar vezethetek autót?

Ha a pitvarfibrillációját megfelelően kezelik és Ön panaszmentes, ez esetben általában korlátozások nélkül folytathatja a vezetést. Ugyanakkor, ha eszméletvesztései vagy súlyos szédüléses rosszullétei voltak a pitvarfibrilláció kapcsán, akkor nem vezethet mindaddig, amíg az állapota nem stabilizálódik.

Ha hivatásos jogosítványa van, akkor az engedélyét újra kell értékelni. Ha eszméletvesztései vagy súlyos szédüléses rosszullétei voltak a pitvarfibrilláció kapcsán, akkor előfordulhat, hogy a szívgyógyász által meghatározott ideig abba kell hagynia a hivatásos gépjárművezetést (általában addig, amíg megfelelő kezeléssel olyan stabil szívverésszámot sikerül elérni Önnél, amelynél már nem áll fenn a hirtelen eszméletvesztés kockázata).

Beszéljen az orvosával az ezzel kapcsolatos problémáiról.

Ha bármikor pitvarfibrillációs epizód alakul ki Önnél vezetés közben, akkor azonnal húzódjon le az út szélére, és hívjon segítséget.

Mire kell figyelnem pitvarfibrillációval élő betegként, ha utazni szeretnék?

Ha nyaralást tervez, a legjobb, ha először megbeszéli ezt az orvosával (főként akkor, ha újkeletű a ritmuszavara). Lehet, hogy orvosa azt fogja tanácsolni, nem utazzon addig, amíg a pitvarfibrillációja nem stabilizálódik.

Ha hosszabb utazásra megy, akkor olyan utasbiztosításra lesz szüksége, amely a fennálló betegségeivel kapcsolatban is fedezetet nyújt (ha pl. külföldön kórházba kerül).

Az alábbi dolgokat vegye figyelembe hosszabb ideig tartó utazásnál, mielőtt véglegesíti az útitervét:

Kérdezze meg az orvosát (vagy a megfelelő egészségügyi hatóságot / kormányhivatalt), hogy milyen védőoltásokra lehet szüksége és hogy azok befolyásolják-e a jelenlegi kezelését.

Ha Magyarországtól eltérő távoli időzónába utazik, szükség szerint beszélje át az orvosával, hogy hogyan tudja külföldön az itteninek megfelelő adagolási rend szerint szedni a gyógyszereit.

Ha K-vitamin antagonistát szed, akkor kérdezze meg, hogy milyen önellenőrzési lehetőségek vannak az INR szint mérésére az utazás alatt. Esetleg tájékozódjon róla, hogy milyen az egészségügyi ellátórendszer abban az országban, ahová utazik, hogyan lehet elintézni az INR mérést és mennyibe kerül.

Gondoskodjon az utazás teljes idejére elegendő gyógyszerről. Csomagoljon számfeletti gyógyszert a kézipoggyászába és a bőröndjébe arra az esetre, ha valamelyik elveszne.

Készítsen egy listát a szedett gyógyszereiről (melyikből és mennyit szed), és vigye magával az utazásra. Ez hasznos lehet, ha a gyógyszereiről kérdezik a reptéri ellenőrzésen, vagy ha orvosi ellátásra szorul a pihenés alatt. Esetleg vigye magával az útra az orvosa telefonszámát vagy email címét (természetesen, ha vannak olyan kapcsolatban, hogy rendelési időn kívül megkeresheti).

A személyes iratai részeként vigyen magával egy betegkártyát, amelyre írja fel a betegségeit, gyógyszereit, az Önbe esetleg beültetett eszközöket és a kezelőorvosa (jelen esetben kardiológusa) elérhetőségét.

Az utazás alatt:

 • Kerülje az intenzív stresszt, pl. hagyjon elegendő időt a becsekkoláshoz a reptéren.
 • Ha tartósan sokat kell ülnie, pl. repülés, hosszas vonatozás vagy buszozás során, olyankor viseljen kompressziós harisnyát, hogy csökkentse a vérrögképződés kockázatát a lábaiban.
 • Gyakran keljen fel a helyéről és mozogjon egy kicsit. A tartós ülés befolyásolhatja a vérkeringését.
 • Igyon elegendő folyadékot és kerülje a túlzott alkoholfogyasztást.


  Hogyan befolyásolja a pitvarfibrilláció a munkaképességemet?

A pitvarfibrilláló betegek többsége a betegség mellett is munkaképes marad. Mindaddig, amíg normálisan el tudja végezni a munkáját, addig számottevő előnyei vannak, ha visszamegy dolgozni. Ilyen előnyök például:

 • valamilyen szintű fizikai tevékenységet, testmozgást végez munka közben;
 • emberek között van és egy közösséghez tartozik;
 • javul az önbecsülése, és úgy érezheti, hogy hozzájárul a családja boldogulásához;
 • rutint alakít ki a munka révén a napok és a hetek során;
 • anyagi biztonságot teremt.

Milyen tényezőket vegyen figyelembe, mielőtt visszatér a munkájához?

Néhány ember nehéznek találja a visszatérést a munkaköréhez vagy a fennálló feladataihoz, különösen, ha a tünetei kezelés mellett is fennállnak. Beszéljen a munkaadójával, ha aggódik a munkaképessége miatt (ha ez egyáltalán lehetséges / elképzelhető a jelenlegi munkahelyén).

Amennyiben szívritmusszabályzó készüléket ültettek be Önnek a pitvarfibrilláció kezelése céljából, akkor beszélje meg az orvosával, hogy biztonságos-e Önnek a munkájához való visszatérés. Néhány munkahelyen olyan munkagépek vannak, amelyek befolyásolhatják a szívritmusszabályzó működését.

Kérjük, vegye figyelembe a munkahelyi stresszt is. Egy friss tanulmányban igazolták, hogy a stresszes munkakör 48%-kal fokozta a pitvarfibrilláció kockázatát.

Amikor először diagnosztizálják Önnél a pitvarfibrillációt vagy ha új gyógyszert állítanak be, ilyenkor előfordulhat, hogy táppénzre kell mennie kezelés céljából. Az orvosa segítséget nyújt Önnek, hogy mikor mehet vissza leghamarabb dolgozni.

Egyeztessen a munkaadójával az Ön orvosa által a betegségére és a felépülésre vonatkozó tanácsokról (feltéve, ha a munkaadója alkalmas erre). Elképzelhető, hogy egy ideig nem lesz munkaképes, vagy csak korlátozott lesz a munkaképessége. Egyeztessen a lehetőségekről (szakaszos munkába állás, csökkentett munkaórák, másik munkakör). Kérje ki a munkahelyén dolgozó üzemorvos tanácsát a munkába való visszatérésről, és arról, hogy milyen munkaterhelés lehet megfelelő Önnek.

Jó ötlet, ha gondolatban előre felkészül és megtervezi a teendőket, ha orvosi vészhelyzet alakul ki munkavégzés közben, például:

 • pitvarfibrillálni kezd munka közben;
 • vérzéssel járó sérülést szenved munka közben véralvadásgátló szedése mellett.

Szükség esetén egyeztessen erről a munkaadójával és az üzemorvosával.

A családtagjaim örökölhetik a pitvarfibrillációt?

A pitvarfibrilláció halmozódhat egyes családokban. A legújabb kutatási eredmények arra utalnak, hogy az összes pitvarfibrillációs eset akár 30%-ának lehet valamilyen mértékű örökletes háttere.

Ha aggódik emiatt, akkor beszéljen a felnőtt gyerekeivel és a közeli vérrokonaival a betegsége korai tüneteiről. Bátoríthatja őket, hogy beszéljenek az orvosukkal arról, hogy náluk mekkora a pitvarfibrilláció kockázata.

A betegtájékoztatóban szereplő adatok forrása:

1.       Massimo Zoni-BerissoFabrizio LercariTiziana Carazza, and Stefano Domenicucci: Epidemiology of atrial fibrillation: European perspective; Clin Epidemiol. 2014; 6: 213–220. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4064952/)

2.       The ESC Textbook of Cardiovascular Medicine, 2009 Edition

3.       UpToDate materials, Patient Education: Atrial Fibrillation

Adjusting to life with atrial fibrillation; https://www.heartfoundation.org.nz/your-heart/hearthelp/atrial-fibrillation/living-with-af#newly-diagnosed

Megjegyzés hozzáadása

Your email address will not be published.

Top