Információk

Home » Információk

Kiknek érdemes kardiológiai vizsgálatra jelentkezniük a COVID 19-et követően?

Kardiológiai vizsgálattal kapcsolatos információk a COVID kapcsán a lakosságnak

A COVID-járvány zajlásával egyidejűleg egyre többet tudunk a SARS-CoV-2 vírus viselkedéséről, ennek kapcsán egyre több közlemény lát napvilágot, amelyben a SARS-CoV-2 vírus közvetlen szívkárosító hatásait és a COVID-19 potenciális szívérintettségét kutatják [1-3, 7]. Ennek megfelelően világszerte számos vezető kardiológiai intézet tett állásfoglalást a COVID-19-en átesett betegek kardiológiai vizsgálatával kapcsolatban. A jelen összefoglaló a világhírű amerikai Mayo Klinika és a heart.org amerikai weboldal állásfoglalását tartalmazza. Az eddigi kutatások eredménye alapján az alábbi szívkárosító hatásokat észlelték:

  • szívburokgyulladás;
  • szívelégtelenség;
  • szívritmuszavarok;
  • akut koronária szindróma;
  • COVID-ellenes gyógyszerek (azitromicin, (hidroxi)klorokvin, favipravir, remdesivir, szteroidok stb) szívet érintő mellékhatásai.

Habár a kutatók szerint a szív-érrendszeri betegségben szenvedő betegeknél nagyobb a COVID-19 kapcsán a súlyos szívszövődmények kockázata, ennek ellenére a vírusfertőzésen átesett bármelyik egyénnél előfordulhat szívérintettség. A COVID-19 betegség közvetett szívkárosodást is okozhat a vírusfertőzés leküzdése céljából az immunrendszer által termelt és a vérben keringő, így a szívbe is eljutó gyulladásos sejtek által (ezt hívják szisztémás gyulladásos válasznak, amely bármely szervet érinthet, így a szívet is). Emellett a SARS-CoV-2 vírus bejuthat a szívizomsejtekbe, és közvetlenül is károsíthatja a szívet.

Újabban a COVID-19-cel összefüggő szívizomgyulladás kelt egyre nagyobb aggodalmat [4-5], amely akár komoly szívkárosodást és kezeletlen esetben hirtelen szívhalált is okozhat. Egy, a Frankfurti Egyetemi Kórházban végzett kutatás során 100 olyan betegnél végeztek szív MR vizsgálatot (a szív egyik legmodernebb képalkotó vizsgálómódszere), akik az előző 2-3 hónapban gyógyultak ki a COVID-19 betegségből, a többségüket nem kellett kórházban kezelni. A kutatók a résztvevők 60%-ánál szívizomgyulladás jeleit azonosították, és a betegek 76%-ánál emelkedett volt a szívkárosodást jelző troponin szintje, habár a szív funkciója általában megtartott volt [7]. A szívizomgyulladás és a szívkárosodás egyéb formái (pl. szívelégtelenség) fiatalabb egyéneket is érinthetnek [6], pl.:

Hogy a szív-érrendszeri károsodást rutinszerűen szűrni kell-e COVID-19 után, és hogy az észlelt eltérések hosszú távon milyen hatásokkal járnak a szív és a szervezet tekintetében, még további kutatásokat igényel. Az sem egyértelmű, hogy aki szívpanaszok jelentkezése nélkül gyógyult ki a COVID-19-ből, annak van-e szüksége további (szívgyógyászati) szűrésre, ezeket a kérdéseket további klinikai kutatásokkal kell tisztázni.

Kiknek érdemes jelenleg mindenképpen kardiológiai vizsgálatban gondolkodniuk? Akik az alábbi tüneteket észlelik a COVID-19-ből történő gyógyulás után:

Mivel az emberek tünetmentesen is áteshetnek a koronavírus fertőzésen, ezért, ha bárki a COVID-járvány időszaka során a fent felsorolt, újonnan jelentkező tüneteket tapasztalja, szintén érdemes kardiológiai vizsgálaton jelentkeznie. Milyen vizsgálatokra van szükség? Első körben nyugalmi 12-elvezetéses EKG-t, szívultrahang vizsgálatot és troponin szint mérést kell végezni, melyek közül a troponin szint mérés kivételével mindegyiket el tudjuk végezni Önnél a saját magánrendelésemen. Ezen vizsgálatok értékelését követően szükség esetén egyéb vizsgálatok elvégzését javasolhatjuk Önnek, pl. terheléses EKG, 24 órás EKG stb., melyek szintén elérhetők a rendelésen.

Szeretettel várom Önt a kardiológiai szakrendelésemen!

Jó egészséget kívánok Önnek!

dr. Mikle Róbert
kardiológus főorvos

Hivatkozások:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556152/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7480628/
3. https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/07/research-reveals-heart-complications-covid-19-patients
4. https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/covid-19-cardiac-involvement-on-the-rise/
5. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/long-term-effects.html
6. https://www.heart.org/en/news/2020/09/03/what-covid-19-is-doing-to-the-heart-even-after-recovery
7. https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2768916

Kardiológiai vizsgálattal kapcsolatos információk a COVID kapcsán sportolóknak

A COVID-járvány zajlásával egyidejűleg egyre többet tudunk a SARS-CoV-2 vírus viselkedéséről, ennek kapcsán egyre több közlemény lát napvilágot, amelyben a SARS-CoV-2 vírus potenciális szívkárosító hatásait és a COVID-19 betegség szívérintettségét kutatják [1-3]. A kutatások eredménye alapján ilyen szívkárosító hatások lehetnek:

Ezeknek köszönhetően az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) ajánlást fogalmazott meg a koronavírus fertőzésen átesett sportolók kardiológiai kivizsgálását illetően, amelynek lényege, hogy a sportoló a sporttevékenységhez csak előzetes kardiológiai kivizsgálást követően térhet vissza. A kivizsgálási protokoll (lásd a mellékelt ábrán) mindenkinél javasol szakorvosi konzultációt, nyugalmi 12-elvezetéses EKG-t és szívultrahang vizsgálatot (a szíveredetű szervi elváltozások tanulmányozására), emellett élsportolóknál troponin laborvizsgálatot (a szívkárosodást jelző specifikus laborparaméter), és normális troponin szint esetén terheléses EKG elvégzését is a szív terhelés alatti viselkedésének vizsgálatára.
A magánrendelésemen a fent említett vizsgálatok mindegyikét (nyugalmi 12-elvezetéses EKG, szívultrahang csúcskategóriás készülékkel, terheléses EKG) el tudjuk végezni Önnél (vagy nagykorú gyermekénél), a troponin szint mérését kivéve. A szerző megjegyzése: az ajánlás különbséget tesz élsportolók és nem élsportolók között (feltehetően a sportteljesítmény során a szívet érő terhelés nagysága, és az állami egészségügyben az erőforrások szűkössége alapján).

Ugyanakkor véleményem szerint két teljesen eltérő populációról van szó, amely nem összehasonlítható egymással: az amatőr sportolók között több a magasabb életkorú páciens, akiknek az általános egészségi állapota és az edzettségi szintje rosszabb lehet, a szív-érrendszeri kockázatot fokozó társbetegségeik lehetnek (pl. dohányzás, túlsúly, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, hormonális problémák stb.), fel nem ismert vagy ismert szív-érrendszeri betegség(ek)ben szenvedhetnek, a szívműködést befolyásoló gyógyszereket szedhetnek stb. Tehát az ajánlásban megfogalmazottaktól eltérő szempontok alapján, de hasonlóan magas (vagy akár magasabb) kockázatnak lehetnek kitéve a szív tekintetében koronavírus fertőzés után.
Ezért amatőr sportolóknál is hasonló alaposságú kardiológiai kivizsgálást javaslok, mint az élsportolóknál.

Szeretettel várom Önt/Önöket a kardiológiai magánrendelésemen!

Jó egészséget kívánok Önnek!

dr. Mikle Róbert
kardiológus főorvos

Hivatkozások:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556152/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7480628/
3. https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/07/research-reveals-heart-complications-covid-19-patients

Top